2011-01-26

Csak halkan mondom

mert nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, hogy Blanka kezdi magát jól érezni a Mackóvár oviban. Ez a második hete, és ezen a héten még egy reggel se mondta, hogy nem akar oviba menni, és úgy tűnik egyetlen ellenállási pontja, hogy nem alszik ebéd után az oviban. Ettől persze itthon pontosan 3 másodperc alatt alszik el, csak néha nagyon fáradt már mire hazaérünk. Eléggé zavarja, hogy nincs itthon eleget a játékaival, ezért mikor én megyek értük és rögtön hazajövünk, akkor nagy testvérmókázás megy, ha és kezdenek ráállni a 3/4 7-es kelésre és reggel is bandáznak. Azt is nagyon értékeli, hogy ha csak 5-10 percet is, de barbizunk este. Sokkal nyitottabbnak, önmagának látom amikor velünk van, és most már az oviban is beszélget az óvónénikkel legalábbis, remélem hamarosan a gyerekek felé is nyitni fog, egy Dorka nevű kislánytól már a kezdetektől elfogadja, hogy megfogja a kezét időnként.
Andris majd kétheti füles pihenő után kedden ment először bölcsibe, ahol pont 4 fiú kezdett épp játékdobálásba, szegény Jutka próbálta őket lehiggasztani (van ilyen szó?), Andrist meg még sose láttam ilyen gyorsan vetkőzni, nem akart kimaradni a buliból - mármint nem feltétlenül a dobálásból, csak a nagy-nagy-nagy játékból. Ma Kinga megint megnézte a fülét, már 95%-osan meggyógyult, úgyhogy megkapta az influenza oltást ő is.
Azért a reggelek elég húzósak, és a 8 órára tervezett indulás rendszerint 10-15 percet csúszik, de fél tízig még így is mindig beérek én is dolgozni. Újabb köszönet illeti meg a nagyszülőket, akik ugrásra készen állnak a segítséggel és nélkülük biztosan nem lennék ilyen nyugodt és terhelhető (ez HR-es jelző, igaz?).
Blankáéknál van egy pszichológus, aki angolt is tanít nekik, meg foglalkozik velük, ha kell egyénileg is fejleszti őket. Az ő véleménye és tervei alapján Blankával ezeken a csoportos foglalkozásokon fog foglalkozni (fogadjunk foglalt minden fogatok) és nyárra szerinte el lehet érni, hogy Banyi a közösségben is hasonló módon meg tudja mutatni magát és hogy mit tud, mint a megszokott közegében. A zárkózottsága miatt van egy erős késleltetés a reakcióiban, ami viszont elfedi pl. azt, hogy már az első angolórán minden színt helyesen választott ki, mikor azokat angolul hallotta, és ez mondjuk egy iskolai leosztásban komoly hátrányt okozhat neki.
Muszáj lesz majd írnom egy postot arról, hogy ez a két gyerek mennyire társa egymásnak, kérjétek tőlem számon.

5 comentarios:

j dijo...

suttogva mondom: ez kurva jó!

Csikós Gábor dijo...

És ma így utaztunk végig haza (a másik ülésben a Lili az archív, egy hetes, fotón), hogy nem tudom mikor vett levegőt beszédhez. Egyik téma, hogy szülinapra kit hív meg, a másik, hogy Lili 2x is nála alhat, mert sírt hazamenni egy nap után. Jó szünidejük lesz Keszin. Andris is persze. Rézi is persze.

iszting dijo...

az "elegge" kezdetu mondatig en is irhattam volna emilrol.
nagyon jo, h komfortosan kezdi erezni magat a blanka!
es mar lecsusztam arrol, h sok posztra reagaljak itt is meg ott is, de még annyit, h olyan jo, h visszakapta a cumijat es nem ragaszkodtatok a te-mar-nagylany-vagy -temahoz.
es miyen arik a piros ulesekben az uncsitesok:)
azt meg nagyon irigylem, h b es a tarsai egymasnak, nem pedig a kanapero lokdosik, vizzel locsoljak, leuvoltik, okollel utik egymast, mint itt nalunk.
(ertetlenul allunk a dolog elott, sehol a csaladban nincs agresszio, es senki mast eszukbe nem jutna bantani, se tettekkel, se szavakkal, egymast viszont folyamatosan. tudom, h a kizarolagos szuloi figyelemert kuzdenek, de a legtobb testverpar megsem ennyire durva.))

dóra dijo...

Eszter, hátha kinövik, hátha csak egy korszak ez a verekedős testrvérség. :)
és milyen jó, hogy Emilnek bejönni látszik az ovi, nagy szerencse, hogy jók az óvónénik.

Füles dijo...

Dóri! De mikor növik ki? A fiaim csak akkor nem veszekszenek ha épp ott ülök mellettük, de amint elmegyek összevitatkoznak! És nem a Marci kezdi.....