2009-09-05

Szöszmösz, falevél, műanyag szilánk, mázolt faajtó darabja

A címben szereplő dolgok Andris szájából kerültek és kerülnek ki nap, mint nap, azaz ezeket ő előtte jól bekanyarintja a szájába a kis összecsippentett mutató- és hüvelykujja közül. A babáknak készült vastag lapú könyvek sarkát fél perc alatt áztatja rághatóra.

Banyikám rájött, hogy ő érez szagokat és ha azok erősek, akkor azokat nem szereti, legyen az finom levesillat a szomszédból, frissen lakkozott parketta szaga, rézi kakijának szaga a kakiszedő papírból. Ilyenkor befogja az orrát, de csak miután elárultam neki, hogy ilyenkor a száján kell levegőt vennie, mert ugye rájött, hogy ha befogja az orrát, akkor nem kap levegőt. Nagyon megörült mikor elárultam A TITKOT! ;) Az esőszagot is szokta mondani, azt szereti érezni.
A második nap azzal fogadtak az oviban, hogy blanka egy tündér, sokat nézelődött, játszott is, de csak magában egyelőre, nem szólított meg senkit, de ha kérdezték beszélgetett, és pisilt is, hurrá! Azt hiszem ez eddig teljesen normális. Azért nem bíztatnak nagyon az óvónők, mert előbb vagy utóbb minden kisgyerek sírni fog, mondják, mi csendben kicsit még reménykedünk, hátha ennyivel megúsztuk és remélem pár hét alatt feloldódik annyira banyi, hogy láthatóan is jól érzi majd magát. Mert most sem panaszkodik, sőt itthon mesél az oviról meg látom, hogy várja, hogy mehessen megint, de ott persze csak csöndes megfigyelőként van jelen. Majd meglátjuk.

Itt egy videó tegnap délutánról, mindkét gyerek egy-egy böngésző könyvet nézeget. Ez egy telerajzolt nagy alakú mesekönyv sorozat, ismétlődő szereplőkkel, szöveg nélkül, szupereket lehet mesélni belőle, nézzétek csak mennyire máshogy böngészőzik a hároméves és az egyéves.

9 comentarios:

Csikós Gábor dijo...

A szomszédból átjött a kertbe Rózsikáék konyhai szellőzőjének fuvallata: kis zaj, erős, nem rossz illat, valami sütésféle. Egy uborkával oda is lehetett volna ülni.
"Költöztessük el"- mondta Balanka.

iszting dijo...

uuuu, emilnek is volt egy nagyon durva bongeszos-kattanasos korszaka, mondjuk ugy negy honapja es ket honapig tartott, mindennap, de en szeretem, rengeteg uj szot tanult akkor meg belole, meg amugy is, hangulatat, a németségét;-) igen, azt is.
andris annyira komolynak nez ki a videon, latszik, h igazi okos kisfiu mar, gungo meg maskepp all egy konyvhoz, annyira hamar valtoznak még ilyenkor.

Lanszki Anita dijo...

Ja, a böngésző jó dolog - bár nekünk pont nincs meg egyik se és most már azt hiszem, nem is lesz. Akartam kérdezni, hogy az Anna és Petivel /Boribon-Kipp-Koppal hogy álltok?

Vicces, A TITOK! :)

Dóra, köszi a múltkorit!

dóra dijo...

boribon nagy kedvence volt banyinak, sokszor elővesszük még most is. anna peti gergős könyvekből 3 is megvan, az andrisos terhességem alatt mentek nagyon banyinál, de a süssfelnap-os kötet már nagyon igénytelenre sikerült szerintem, azt én nem szeretem, amúgy sokat segítettek a sztorik. Kippkopp és tipptopp is voltak kedvencek, talán majd újra előveszem azokat is, talán ezek a legaranyosabb történetek nálam. Van egy új verseskönyvünk, friss tinta a címe, ismered? zseniális versek vannak benne.
Annyira megörült banyi annak, hogy be tudja fogni hosszabb távon az orrát! mondjuk míg kiérünk a házból egész addig, az 2-3 perc, kis pofám....
hogy van Kornél?
tervezgessél Anita, kicsi dolgokat, nem túl messzi jövőt, de tervezzél, már csak a várakozás miatt is.

dóra dijo...

Ja, Papa, ha mindenkit elköltöztetnénk, akit Blanka javasol, akkor már üres lenne a fél város, mert senki nem zajonghat (még széket sem tologathat hangosan) és senki nem "szagosíthat" erősen.

iszting dijo...

a friss tinta nekunk is megvan es egyelore az kelt bennem orgazmikus erzeseet, h vegre egy szep konyv, vizualis csoda, ami magyarorszagon feher hollo. olvasni emilnek meg nagyon korai.
egy verseskonyv, ami engem eloszor idegesitett, de emil nagyon szereti, es most mar sorokat idezget belole: zsubatta. ezt ismeritek?

dóra dijo...

zsubattát nem ismerem, majd belenézek a könyvesboltban. friss tintában meg annyira jó ritmusos versek is vannak. azokat se lehet még neki?

iszting dijo...

de, majd utananezek, mar reg kaptuk, kaacsonyra, nade emil azota komoly nag gyerek lett, igazad van.
most eppen azert nehez nem kemenylapos konyvbol meset olvasni emilnek, mert gungi a legdurvabb tepo-korszakaban van, de nem lehet nyilvan ugy meset olvasni, h onincs ott, es semmibol nem akar kimaradni=meg kell kaparintania a konyvet. ti ezt andrisnal hogy veditek ki, ha blankanak olvastok?
ja, offf
kepzeld, a l.tomika, aki marc.9en szuletett, es andrist lekorozve 5.3 kiloval, na o 10 kilo most:-)! mint emil 3 honpja:-)

dóra dijo...

olvasás nálunk úgy megy, hogy vagy fent a mi ágyunkban, míg andris szöszöl valamivel a környéken, vagy a kanapén, szóval levédjük a könyvet, bár remélem hamar eljön az az idpszak, hogy ülhet mindkettő az ölemben mese közben. este meg úgyis banyi fekszik később, az ő esti meséje is a mi ágyunkban van.
Nem semmi, akkor ha jól számolom fél évesen 10 kiló a tomika, ez őrület!