2010-05-10

Reggelente

Kb. két hete Laci kivett két rácsot Andris ágyából, hogy ne legyen muszáj be- és kiemelni. Ezt kb. ugyanennyi idősen tettük meg Blankánál is, de míg ő nem mászott ki onnan, míg be nem mentünk hozzá, addig Andris azóta minden reggel 6 óra körül megjelenik a két szoba közötti ajtóban a hálózsákjában és elkurjantja magát a háta mögé mutatva, hogy "Kakka!", azaz a Blanka még alszik vagy itt fekszik az ágyában, mindenesetre örül neki. Na erre Blanka is felébred. Az esetek többségében ilyenkor Laci felnyalábolja Andrist és kimennek a nappaliba játszani, készülődni - merthogy amúgy ők viszik le reggelente a Rézit. Banyi bemászik hozzám és együtt szundikálunk, amikor csak lehet, ameddig csak lehet.
Ma reggel viszont Andris csak csendben a cumiját kérte reggel 6-kor az ajtóban állva, és miután odaadtam neki, hátat fordított és visszamászott az ágyába aludni. Illetve csak feküdt ott, mert persze Laci nem bírta ki, és tíz perc múlva ránézett, na erre megint felkelt, de némi kinti játék után újra visszasétált az ágyába.
Blanka hihetetlen kézügyességgel bír, persze ezt csak a büszke szülők látják így, nyilván mindenkinek a saját gyereke a legügyesebb. Na de azért egy kettévágott szívószálat szinte tökéletesen újra összeragasztani cellux-szal még egy felnőttnek is komoly odafigyelést igényelne, nem? Majd lefotózom, mert persze megtartottuk a megjavított szívószálat, elsőszülött gyermekünk zsenijének bizonyítékát.
Andris hirtelen többszótagú szavakra és rövid mondatokra váltott a beszédben, azt hiszem Ankát próbálja behozni, de hát csak a nyomait szaglássza bőszen. És újra felváltva használja a nemet és az igent, illetve a rövid, fejrázásmentes "nem" azt jelenti kb. hogy "persze". Két fontos mondata: "addide" és "nemtom"/"nem tudom" (ezt legózás közben használja a leggyakrabban). Végigmondja, de főleg a magánhangzókról felismerhetően azt, hogy "hálózsák", ez valahogy így hangzik "áózsák" nem is, inkább így "ááóózsáák". Házbéli szerelme "Ekkő", azaz Enikő, kedvenc mókapajtása pedig a lassan 80-as éveibe lépő "Lyilyi", azaz Lili néni. Sokat telefonál: ilyenkor kezét a fülére teszi, kicsit oldalra hajtja a fejét és sokat hallózik, majd ezt halandzsával is kiegészíti, és belecsempész neveket, legtöbbször papát, mamát, bakkát és apát.
Végül le kell szögeznem, hogy májusi takony aranyat ér, merthogy egyrészt Andris egy hét alatt rendbejött (koppkopp), Blanka pedig le se betegedett (koppkopp). (Koppkopp)

5 comentarios:

kisa dijo...

látom magam előtt andrist talpig hálózsákban:)

dóra dijo...

:) bizony az elég vicces látvány! És amikor meg járni próbálnak benne, akkor az "őrizetesi" stílusban nyomják, az még viccesebb, egyszer felveszem videóra.

iszting dijo...

INKABB ugy kellett volna irni, h "koppkopp":)
kepzeld, anka ugy mondja a halozsakot, h HÁLÓKA, persze emiatt mar p es en is.
nagyon lazak vagytok, es orulok, hogy jobban!
emilnek lassan le kell cserelni a racsosagyat, azt gondolom, max. 2.5 eves koarig huzhatja, de rettegek, hogy soha tobbe egy percet sem lehetunk ezek utan kettesben, mert most epp az esti elalvas is nagyon nehez nala, szinte mindig siras lesz, es "kimegyunk kicsit", ugyhogy ha egyedul is ki tud majd jonni, akkor nem tudom, mi allithatna meg ebben.

Csikós Gábor dijo...

És akkor a budakeszi, erdei levegővétel meg sem volt említve:(

dóra dijo...

A budakeszi az alap, Papa! Lili néni szerint ott harapni lehet a levegőt.
Eszter, igazad van: "koppkopp", sőt "kopp""kopp". :)
Elsőre úgyis leesésgátlós kell, aztán valamivel el kell neki adni a bent maradást, de a te gyerekeid mindig valami extrát találnak ki arra, hogy ne aludjatok, szóval én minél tovább tolnám... Bár, ha most sem alszik...Az öcséd mikor kezdett aludni? VAgy nem ő volt nálatok a nagy nemalvó?
Hogy van a bokád? Ha még egy kérdés eszembe jut felhívlak, vigyázz!